Common Raven - Corvus corax


General Information


No Images available for the Species. Please Contribute

Common Name : Common Raven
Scientific Name : Corvus corax (Linnaeus, 1758)

Order : Passeriformes
Family : Corvidae
Taxonomic Group : Passeriformes - Corvidae ( Crows, Jays, Ravens and Magpies )
Vernacular Name : Sindh: Takru kaang, Hindi: Domkak, Kashmir: Botin kav, Himachal Pradesh: Forog, Doda kan, Ghogga kan, Punjab: Doda kaang, Tibetan: Neka wak, Phoro, Oro, Gujarat: Mahakag



No Images available for the Species. Please Contribute



Taxonomy



Common Name : Common Raven
Scientific Name : Corvus corax
Order : Passeriformes Family : Corvidae (Crows, Jays, and Magpies)
Number of SubSpecies : 8

Taxon Category Sub Species / Race Range
groupCorvus corax principalisIslands in Bering Sea, Alaska, Canada and n US
groupCorvus corax sinuatusW-central US to s Baja, Revillagigedo Islands and nw Nicaragua
subspeciesCorvus corax variusIceland and Faeroe Islands
subspeciesCorvus corax coraxEurope and Mediterranean islands to w Asia
subspeciesCorvus corax subcoraxSE Europe and Asia Minor to Pakistan
subspeciesCorvus corax tingitanusCanary Islands; coastal Morocco to Egypt
subspeciesCorvus corax tibetanusMountains of central Asia and the Himalayas
subspeciesCorvus corax kamtschaticusSiberia to Sea of Okhotsk, Sakhalin, Kuril Islands and n Japan



3rd Edition, 2003. Revised and Corrected per Corrigenda to December 31, 2006

Common Name : Common Raven
Scientific Name : Corvus corax
Number of SubSpecies : 11

Sub Species / Race
Corvus corax principalis
Corvus corax sinuatus
Corvus corax clarionensis
Corvus corax varius
Corvus corax corax
Corvus corax hispanus
Corvus corax laurencei
Corvus corax tingitanus
Corvus corax canariensis
Corvus corax tibetanus
Corvus corax kamtschaticus



IOC Common Name : Northern Raven
IOC Scientific Name : Corvus corax

Distribution :
Region : NA, MA, EU Range : widespread
Order : PASSERIFORMES Family : Corvidae
Category : Crows, Jays



SYNOPIS NO : 1059-1060

Scientific Name: Corvus corax
Common Name: Raven



Common Name : Common Raven
Scientific Name : Corvus corax (Linnaeus, 1758)
Birdlife Synonym : Raven (6); Northern Raven (15)

BirdLife Redlist Status Year 2010: LC
BirdLife Species FactSheet for Common Raven ( Corvus corax )

Taxonomy Treatment : R




IUCN Common Name (Eng) : Common Raven, Northern Raven, Raven
Scientific Name : Corvus corax (Linnaeus, 1758)
IUCN Redlist Species FactSheet for Common Raven, Northern Raven, Raven ( Corvus corax )

Species : corax
Genus : Corvus
Family : Corvidae Order : Passeriformes

IUCN RedList Status : LC

IUCN RedList Criteria Version : 3.1
IUCN RedList Year Assessed : 2008
IUCN RedList Petitioned : N



Family : CORVIDAE

Scientific Name : Corvus corax
Common Name : Northern Raven

Birdlife Checklist Difference : Common Raven



Bibliography


Bibliography of Common Raven ( Corvus corax )
Number of Results found : 100

This is latest 100 Papers. To see Complete Bibliography of Common Raven ( Corvus corax ) Use Species Bibliography Module

1. Frame PF; , (2010), Observations of a Possible Foraging Tool used by Common Ravens, The Wilson Journal of Ornithology, 122:1: 181 - 182.


2. Bui TV;Marzluff JM;Bedrosian B; , (2010), Common Raven Activity in Relation to Land Use in Western Wyoming: Implications for Greater Sage-Grouse Reproductive Success, The Condor, 112:1: 65 - 78.


3. Hanks LM;Barbour JD;Kratz K;Webb WC; , (2009), Ad Libitum Water Source for a Common Raven, The Wilson Journal of Ornithology, 121:1: 210 - 212.


4. Webb WC;Boarman WI;Rotenberry JT; , (2009), Movements of Juvenile Common Ravens in an Arid Landscape, Journal of Wildlife Management, 73:1: 72 - 81.


5. Smallwood KS;Rugge L;Morrison ML; , (2009), Influence of Behavior on Bird Mortality in Wind Energy Developments, Journal of Wildlife Management, 73:7: 1082 - 1098.


6. Peter S. Coates, John W. Connelly, David J. Delehanty , (2008), Predators of Greater Sage-Grouse nests identified by video monitoring, Journal of Field Ornithology, 79:4: 421 - 428.


7. Mauro Magrini1, Luigi Armentano2, Carla Gambaro1 , (2008), Il corvo imperiale Corvus corax nidifica di nuovo in Umbria, Avocetta, 32:1-2: 78 - 79.


8. Katsumi Tamada , (2008), Wintering status of Raven in Eastern Hokkaido, Japanese Journal of Ornithology, 57.1: 11 - 19.


9. Scott K; , (2008 ), Bird behavior: Northern Goshawk, Common Raven, and American Crow, Blue Jay, 66:2: .


10. Baumgart W; , (2008 ), [Bearded Vulture Gypaetus barbatus contra Golden Eagle Aquila chrysaetos and raven Corvus corax in the Alps], Ornithologische Mitteilungen, 60:4: 124 - 133.


11. José VERDEJO and Pascual LÃďPEZ-LÃďPEZ , (2008), Long-term monitoring of a peregrine falcon population: size, breeding performance and nest-site characteristics, Ardeola, 55:1: 87 - 96.


12. Craighead D;Bedrosian B; , (2008), Blood Lead Levels of Common Ravens With Access to Big-Game Offal, Journal of Wildlife Management, 72:1: 240 - 245.


13. Bentzen RL;Powell AN;Suydam RS; , (2008), Factors Influencing Nesting Success of King Eiders on Northern Alaska's Coastal Plain, Journal of Wildlife Management, 72:8: 1781 - 1789.


14. Coates PS;Delehanty DJ; , (2008), Effects of Environmental Factors on Incubation Patterns of Greater Sage-Grouse, The Condor, 110:4: 627 - 638.


15. Percy N. Hébert, Richard T. Golightly , (2007), Observations of predation by corvids at a Marbled Murrelet nest , Journal of Field Ornithology, 78:2: 221 - 224.


16. Csaba K; , (2007 ), [Investigation of the nesting of honey buzzard ( Pernis apivorus ), Common Buzzard ( Buteo buteo ), goshawk ( Accipiter gentilis ) and raven ( Corvus corax ) in the Heves-Borsodi-dombs g between 1996-1998], Aquila, 113: 39 - 42.


17. Comstock CRAI; , (2007), SUET CARVING TO MAXIMIZE FORAGING EFFICIENCY BY COMMON RAVENS, The Wilson Journal of Ornithology, 119:1: 95 - 99.


18. Kelly JP;Etienne K;Strong C;McCaustland M;Parkes ML; , (2007), Status, Trends, and Implications for the Conservation of Heron and Egret Nesting Colonies in the San Francisco Bay Area, Waterbirds, 30:4: 455 - 478.


19. D. L. Humple, A. L. Holmes , (2006), Effects of a fire on a breeding population of Loggerhead Shrikes in sagebrush steppe habitat, Journal of Field Ornithology, 77:1: 21 - 28.


20. Ber Van Perlo , (2006), Common or Northern Raven (Corvus corax), Field Guide Birds of Mexico and Central America; Collins , : 72.


21. Cadman M;Blancher P; , (2006 ), Two big black birds going in different directions Common Raven and Turkey Vulture, OFO News, 24:1: 12 - 13.


22. Brown BT;Truman DG;Jones L;Sharp T; , (2006 ), Ravens and other raptors occupy winter roosts with Bald Eagles in Utah, Western North American Naturalist, 66:3: 402 - 404.


23. JASON M. BAKER, KEVIN E. OMLAND , (2006), Canary Island Ravens Corvus corax tingitanus have distinct mtDNA , Ibis, 148:1: 174 - 178.


24. White CROW; , (2006), Indirect Effects of Elk Harvesting on Ravens in Jackson Hole, Wyoming, Journal of Wildlife Management, 70:2: 539 - 545.


25. Csermely D;Casagrande S;Calimero A; , (2006), Differential defensive response of common kestrels against a known or unknown predator, Italian Journal of Zoology, 73:2: 125 - 128.


26. Mezquida ET;Slater SJ;Benkman CW; , (2006), SAGE-GROUSE AND INDIRECT INTERACTIONS: POTENTIAL IMPLICATIONS OF COYOTE CONTROL ON SAGE-GROUSE POPULATIONS, The Condor, 108:4: 747 - 759.


27. MichaÅā Ciach, Dominik Wikar and MaÅāgorzata Bylicka , (2006), DENSITY AND FLOCK SIZE OF THE RAVEN (Corvus corax) IN THE ORAWA - NOWY TARG BASIN DURING NON-BREEDING SEASON, The Ring, 28:2: .


28. Reaume T , (2006), Common Ravens nesting in Winnipeg, MB., Blue Jay, 64: 200 - 202.


29. Boarman WI; Patten MA; Camp RJ; Collis SJ , (2006), Ecology of a population of subsidized predators: Common Ravens in the central Mojave Desert, California., Journal of Arid Environments, 67: 248 - 261.


30. Reisen WK; Barker CM; Carney R; Lothrop HD; Wheeler SS; Wilson JL; MadonMB; Takahashi R; Carroll B; Garcia S; Fang Y; Shafii M; Kahl N; Ashtari S; Kramer V; Glaser C; JeanC , (2006), Role of corvids in epidemiology of West Nile virus in southern California., Journal of Medical Entomology, 43: 356 - 367.


31. Ra sner S;Selva N; , (2005), Use of the bait-marking method to estimate the territory size of scavenging birds: a case study on ravens Corvus corax, Wildlife Biology, 11:3: 183 - 191.


32. Kaczensky P;Hayes RD;Promberger C; , (2005), Effect of raven Corvus corax scavenging on the kill rates of wolf Canis lupus packs, Wildlife Biology, 11:2: 101 - 108.


33. Kelly JP;Etienne KL;Roth JE; , (2005), FACTORS INFLUENCING THE NEST PREDATORY BEHAVIORS OF COMMON RAVENS IN HERONRIES, The Condor, 107:2: 402 - 415.


34. Sim IMW;Gregory RD;Hancock MH;Brown AF; , (2005), Recent changes in the abundance of British upland breeding birds: Capsule Breeding wader populations have more often shown declines than passerine populations during the last 10 _'20 years, Bird Study, 52:3: 261 - 275.


35. Zawadzka D; Zawadzki J , (2005), Effect of land use type on diet composition and foraging ecology of the Raven Corvus corax in the Suwalki region (NE Poland)., In: Corvids of Poland (Jerzak L; Kavenagh BP; Tryjanowski P; Eds.), : 373 - 384.


36. Bochenski Z , (2005), Fossil corvids of Poland---the present state of knowledge., In: Corvids of Poland (Jerzak L; Kavenagh BP; Tryjanowski P; Eds.), : 17 - 23.


37. Panek M , (2005), Activity of the Raven Corvus corax on farmland and an assessment of its predation on Brown Hares Lepus europaeus near Czempin (W Poland), In: Corvids of Poland (Jerzak L; Kavenagh BP; Tryjanowski P; Eds.), : 407 - 418.


38. Rosner S; Selva N; Muller T; Pugacewicz E; Laudet F , (2005), Raven Corvus corax ecology in a primeval temperate forest., In: Corvids of Poland (Jerzak L; Kavenagh BP; Tryjanowski P; Eds.), : 385 - 405.


39. Zajac K , (2005), The diet of Raven Corvus corax in the fish pond area near Jelenia Gora (SW Poland)., In: Corvids of Poland (Jerzak L; Kavenagh BP; Tryjanowski P; Eds.), : 367 - 372.


40. Kiziewicz B , (2005), The occurrence of fungi and zoosporic fungus-like organisms on feathers of birds Corvidae., In: Corvids of Poland (Jerzak L; Kavenagh BP; Tryjanowski P; Eds.), : 147 - 154.


41. Bednorz J , (2005), Current knowledge about the Raven Corvus corax in Poland., In: Corvids of Poland (Jerzak L; Kavenagh BP; Tryjanowski P; Eds.), : 127 - 135.


42. Pugacewicz E. , (2005), The raven Corvus corax population in the Polnocnopodlaskie Lowland in the years 1982-2003., Chronmy Przyr. Ojczysta, 61(1): 30 - 44.


43. Gaskell J , (2005), Recent changes in the status and distribution of birds in Libya., Sandgrouse, 27: 126 - 138.


44. RF Porter; S.Christensen; P.Schiermacker-Hansen , (2004), Common or Northern Raven (Corvus corax), BIRDS OF THE MIDDLE EAST; Poyser, : 198.


45. Walley WJ; , (2004 ), Piracy and probable attempted piracy by Common Ravens on Turkey Vultures, Blue Jay, 62: 128.


46. Broker SP; , (2004 ), Common Raven breeding at West Rock Ridge during 2003, Connecticut Warbler, 24: 74 - 95.


47. Beuchat C; , (2004 ), [Peregrine Falcon Falco peregrinus and Common Raven Corvus corax nesting in close proximity], Nos Oiseaux, 51: 122.


48. Tryjanowski, P., Surmacki A. & Bednorz J. , (2004), Effect of prior nesting success on future nest occupation in Raven Corvus corax., Ardea, 92:2: 251 - 254.


49. Mattia BRAMBILLA, Diego RUBOLINI and Franca GUIDALI , (2004), Rock climbing and Raven Corvus corax ocurrence depress breeding success of cliff-nesting Peregrines Falco peregrinus, Ardeola, 51:2: 425 - 430.


50. Joan BERTRAN and Antoni MARGALIDA , (2004), Interactive behaviour between Bearded Vultures Gypaetus barbatus and Common Ravens Corvus corax in the nesting sites: predation risk and kleptoparasitism., Ardeola, 51:2: 269 - 274.


51. Holthuijzen AMA;Oosterhuis LENO; , (2004), AGGRESSIVE RESPONSES OF NESTING PRAIRIE FALCONS TO TERRITORIAL INTRUDERS, The Wilson Bulletin, 116:3: 257 - 261.


52. Kristan WB;Boarman WI;Crayon JJ; , (2004), Diet composition of common ravens across the urban-wildland interface of the West Mojave Desert, Wildlife Society Bulletin, 32:1: 244 - 253.


53. Cook WE;Williams ES;Dubay SA; , (2004), Disappearance of bovine fetuses in northwestern Wyoming, Wildlife Society Bulletin, 32:1: 254 - 259.


54. Hothem RL;Hatch D; , (2004), Reproductive Success of the Black-crowned Night Heron at Alcatraz Island, San Francisco Bay, California, 1990-2002, Waterbirds, 27:1: 112 - 125.


55. Webb WC;Boarman WI;Rotenberry JT; , (2004), COMMON RAVEN JUVENILE SURVIVAL IN A HUMAN-AUGMENTED LANDSCAPE, The Condor, 106:3: 517 - 528.


56. Roth JE;Kelly JP;Sydeman WJ;Colwell MA; , (2004), SEX DIFFERENCES IN SPACE USE OF BREEDING COMMON RAVENS IN WESTERN MARIN COUNTY, CALIFORNIA, The Condor, 106:3: 529 - 539.


57. Feldman RE; Krannitz PG , (2004), Bird composition of oak ecosystem fragments in an urbanized setting: The influence of adjacent coniferous forest fragments., ÃČcoscience, 11(3): 338 - 346.


58. Bijlsma RG , (2004), Second breeding case of Common Raven Corvus corax in Drenthe., Drentse Vogels, 18: 44 - 48.


59. Merzlikin IR; Gorbusenko AA , (2004), [About cases of hunting by corvids upon Rock Doves in city.], Berkut, 13: 301 - 302.


60. Tryjanowski P; Surmacki A; Bednorz J , (2004), Effect of prior nesting success on future nest occupation in Raven Corvus corax., Ardea, 92: 251 - 254.


61. Broker, S. P. , (2004), Common Raven breeding at West Rock Ridge during 2003., Connecticut Warbler, 24: 74 - 95.


62. Zeranski, J., P. Comins. , (2004), The 2004 Connecticut Summer Bird Count., Connecticut Warbler, 24: 119 - 145.


63. Nishide T; Takeda E; Abe T; Satou M; Funabashi K , (2004), [Records of Ravens in the main island of Japan.], Strix, 22: 231 - 235.


64. McCann N; Haskell D; Meyer MW , (2004), Capturing Common Loon nest predators on 35 mm film., Passenger Pigeon, 66: 351 - 361.


65. Walley, W. J. , (2004), Piracy and probable attempted piracy by Common Ravens on Turkey Vultures., Blue Jay, 62: 128 - 129.


66. Bulat TV; Merzlikin IR , (2004), [Some observations on the territorial behaviour of Ravens.], Berkut, 13: 17 - 17.


67. David Allen Sibley; Rick Cech , (2003), Common or Northern Raven (Corvus corax), The Sibley Field Guide to Birds of Western North America; Knopf, : 309.


68. David Allen Sibley; Rick Cech , (2003), Common or Northern Raven (Corvus corax), The Sibley Field Guide to Birds of Eastern North America; Knopf, 1st Edition: 288.


69. Fielding AH;Haworth PF;Morgan DH;Thompson DBA;Whitfield DP;Redpath SM;Marquiss M;Galbraith CA; , (2003 ), The impact of Golden Eagles ( Aquila chrysaetos ) on a diverse bird of prey assemblage, Birds of prey in changing environments Edinburgh, Scotland Scottish Natural Heritage;, : 221 - 243.


70. Littlefield CD; , (2003), SANDHILL CRANE NESTING SUCCESS AND PRODUCTIVITY IN RELATION TO PREDATOR REMOVAL IN SOUTHEASTERN OREGON, The Wilson Bulletin, 115:3: 263 - 269.


71. Bures S;Pavel VA; , (2003), Do birds behave in order to avoid disclosing their nest site?: Three similarly sized passerine species with various breeding strategies behaved differently in the presence of models of mammalian and avian predators, Bird Study, 50:1: 73 - 77.


72. Bijlsma RG , (2003), Common Raven Corvus corax again breeding in Drenthe, after an 80 years' absence., Drentse Vogels, 17: 51 - 69.


73. Irwin, K., B. Irwin, R. Tozer. , (2003), Common Ravens kill a Common Loon., Ontario Birds, 21: 31 - 33.


74. WILLIAM C. WEBB, NORMAN C. ELLSTRAND , (2002), FIRST RECORD OF DOUBLE BROODING BY THE COMMON RAVEN, Western Birds, 33.4: 258 - 261.


75. JOHN P. KELLY, KATHERINE L. ETIENNE, JENNIFER E. ROTH , (2002), ABUNDANCE AND DISTRIBUTION OF THE COMMON RAVEN AND AMERICAN CROW IN THE SAN FRANCISCO BAY AREA, CALIFORNIA, Western Birds, 33.3: 202 - 217.


76. ry K;Mitchell D; , (2002 ), [Peregrine Falco peregrinus kleptoparasitises prey from a raven Corvus corax ], Nos Oiseaux, 49: .


77. Vander Haegen WM;Schroeder MA;Degraaf RM; , (2002), PREDATION ON REAL AND ARTIFICIAL NESTS IN SHRUBSTEPPE LANDSCAPES FRAGMENTED BY AGRICULTURE, The Condor, 104:3: 496 - 506.


78. Brazil M , (2002), Common Raven Corvus corax at play; records from Japan., Ornithological Science, 1:2: 150 - 152.


79. Yalden DW , (2002), Place-name and archeological evidence on the recent history of birds in Britain., Acta Zoologica Cracoviensia, 45 (Suppl.): 415 - 429.


80. Nielsen ÃďK , (2002), [Some observations on carrion feeding by Gyrfalcons in Iceland.], Náttúrufraedingurinn, 71: 4 - 7.


81. Brazil M , (2002), Common Raven at play; records from Japan., Ornithological Science, 1: 150 - 152.


82. Wylegala P , (2002), [Abundance and habitat selection of raptors and the Raven Corvus corax in the agricultural landscape of the Róównina Szamotulska plain in 1999-2000.], Notatki Ornitologiczne, 43: 21 - 28.


83. Booth CJ , (2002), Common Ravens breeding for first time at 5 years old., Scottish Birds, 22: 46 - 47.


84. ROBERT ALVO and PETER J. BLANCHER , (2001), Common Raven, Corvus corax, observed taking egg from a Common Loon, Gavia immer, nest , The Canadian Field-Naturalist, 115:1: 168 - 168.


85. Joseph Kren , (2001), Common or Northern Raven (Corvus corax), BIRDS OF THE CZECH REPUBLIC; Christopher Helm Publishers Ltd, : 239.


86. Wylega3a P; , (2001 ), [Abundance and habitat selection of raptors and the raven Corvus corax in the agricultural landscape of the R'wina Szamotulska Plain in 1999-2000], Notatki Ornitologiczne, 43: 21 - 23.


87. de Jonge M; , (2001 ), [Food shortage in Spanish Griffon Vultures Gyps fulvus ?], De Takkeling, 9:3: 263 - 265.


88. Luginbuhl JM;Marzluff JM;Bradley JE;Raphael MG;Varland DE; , (2001), CORVID SURVEY TECHNIQUES AND THE RELATIONSHIP BETWEEN CORVID RELATIVE ABUNDANCE AND NEST PREDATION, Journal of Field Ornithology, 72:4: 556 - 572.


89. De Santo TL;Willson MF; , (2001), PREDATOR ABUNDANCE AND PREDATION OF ARTIFICIAL NESTS IN NATURAL AND ANTHROPOGENIC CONIFEROUS FOREST EDGES IN SOUTHEAST ALASKA, Journal of Field Ornithology, 72:1: 136 - 149.


90. Restani M;Marzluff JM;Yates RE; , (2001), EFFECTS OF ANTHROPOGENIC FOOD SOURCES ON MOVEMENTS, SURVIVORSHIP, AND SOCIALITY OF COMMON RAVENS IN THE ARCTIC, The Condor, 103:2: 399 - 404.


91. Powell AN; , (2001), Habitat Characteristics and Nest Success of Snowy Plovers Associated with California Least Tern Colonies, The Condor, 103:4: 785 - 792.


92. Duncan J. Halley , (2001), Interspecific Dominance and Risk-taking in Three Species of Corvid Scavenger, Journal of the Yamashina Institute for Ornithology, 33:1: 44 - 50.


93. Halley DJ , (2001), Interspecific dominance and risk-taking in three species of Corvid scavenger., Journal of the Yamashina Institute for Ornithology, 33: 44 - 50.


94. Januszewski, M. C., S. C. Olsen, R. G. McLean, L. Clark, J. C. Rhyan. , (2001), Experimental infection of nontarget species of rodents and birds with Brucella abortus strain RB51 vaccine., Journal of Wildlife Diseases, 37: 532 - 537.


95. Booth CJ , (2001), Common Ravens nesting near a roost., Scottish Birds, 22: 68 - 68.


96. Booth CJ , (2001), Number of pairs & breeding success of Common Ravens on Mainland, Orkney 1983-2000., Scottish Birds, 22: 66 - 67.


97. Bugnyar T; Kijne M; Kotrschal K , (2001), Food calling in Ravens: are yells referential signals?, Animal Behaviour, 61: 949 - 958.


98. Marzluff JM; Heinrich B , (2001), Raven roosts are still information centres., Animal Behaviour, 61: F14 - F15.


99. Mock D , (2001), Comments on Danchin & Richner's 'Viable and unviable hypotheses for the evolution of raven roosts'., Animal Behaviour, 61: F12 - F13.


100. Lowes P , (2001), Common Raven imprisoned on nest and fed by mate., British Birds, 94: 147 - 148.



Book Excerpts



657. Corvus corax, Linnaeus
.
Gould, Birds of Europe, pl. 223 - Blyth, Cat. 447 - Horsf., Cat. 829. - Dom-kak, and Doda, H. in the N. W.

The European Raven.

Descr. - Wholly glossy black; the feathers of the chin and throat lanceolate; tail rounded; the ridge of the upper mandible much arched towards the tip; the wings reach to about 3 inches from the end of the tail.

Bill and legs black; irides dark brown. Length 25 to 26 inches; wing 16 1/2; tail 9 1/2; bill at front 3 ; height of bill 1 3/16, tarsus 2 1/2.

The Raven of Europe is stated to occur in the Punjab, about Ferozepore, on this side of the Indus, and also in Upper Sindh, during the cold weather only, migrating to Afghanistan and the neighbouring hills to breed, which it is said to do in the N. W. Himalayas, and in the neighbourhood of Cashmere. Dr. Stewart states that at Wuzeerabad (In the Punjab) It is as common and as impudent as Corvus splendens; and that it appears to replace C. culminatus entirely in the Punjab. Button, on the contrary, says that he never saw it in India, but that it is common in Afghanistan. Adams confirms Dr. Stewart's statement, and says that it "is an inhabitant of the Northern countries of India, commencing at Upper Sindh ; it is found all over the Punjab, at every season of the year, where they frequent camps and cantonments with Govind Kites, and Egyptian Vultures." Many interesting accounts of the docility and intelligence of Ravens are to be found in all popular treatises on Ornithology, and it is considered to imitate the human voice as perfectly as any known bird.




658.   Corvus tibetanus, Hodgson.

Ann. Nat. Hist. n. s. III. p. 203-Horsf., Cat. 830 - C. bactrianus, BoNAP.

The Tibet Raven.

Descr. - Nearly allied to C. corax, but somewhat larger in size, and the bill appears to be somewhat higher at the base, and stronger than in the bird of Europe ; wings and tail also longer. Length fully 26 inches; wing 19; tail 11 1/2; bill at front 3; height 1 5/16. The wings reach to within 2 Inches or so of the end of the tail.

Horsfield keeps this species apart from the Raven of Europe, and I have followed him in so doing, but I am not fully convinced of their being quite distinct, and a larger series of specimens from different regions should be examined more critically. If it really be distinct, It will probably be found to inhabit all Eastern and Central Asia, with China; in fact, to replace the European species.

In the east of the Old Continent. Bonaparte considered it a good species, but Adams states that he considers those which he obtained and named corax, to be identical with Hodgson's tibetanus. It has been found in Ladakh, Kumaon, and other sites on the more eastern [)art of the Himalayas. 1 never saw it in Sikhim. Other Ravens are found in various part of the World.
2nd. - Carrion crows, Corone, Kaup and Gray.




Corvus lawrencei, Hume.

 

657bis. :- Murray's Vertebrate Zoology of Sind, p. 175.

The Indian Raven.

Length, 2375 to 2475 ; wing, 16.3 to 17.4 ; tail very much rounded ; the outer tail-feathers being always two, and generally 2.5 inches shorter than the central ones ; bill at front, 2.8.

Bill black; irides dark or grey-brown ; legs black.

Uniform blue-black throughout, with a purplish tinge on the throat and upper breast; feathers of the chin and throat lanceolate ; incumbent bristles in front, extend to beyond more than half of the length of the bill, which is much arched.

Within our limits the Indian Raven only occurs in Upper Sind.





122. Corvus corax, Linn.

S. N. i. p. 155 ; Tem. Man. de Orn. i. 107 ; Yarrell, Br. B. i. p. 498 ; Jerd., B. Ind. ii. p. 293 ; Str. F. vi p. 63.-

The Raven or Great Corbie Crow.

PLATE.
Above glossy steel black, the feathers greyish at base; wings duller and with bronze reflections, their coverts and the secondary quills purplish at base, the secondaries purplish externally. Primaries steel black; tail purplish, the two outer tail feathers nearly steel black ; head like the upper surface of body; face, and the long lanceolate hackles silky black, glossed with a purplish brown. Entire under surface of body glossy blue-black, shaded with purple; bill and legs black ; irides brown.

Length.~22 to 25 inches; culmen 2.9 to 3.4 ; wings 16.5 to 16.6; tail 10 to 11.2 ; tarsus 2.5 to 2.8.

Hab.- The whole of Europe, Northern and Central Asia, North America, and Mexico, ranging into Cashmere, N.-W. Himalayas, Upper Sind, Punjab, and Afghanistan, as a migrant. Morris says its geographical distribution is soon told. He is a citizen of the world (barring the greater part of India). His sable plumage reflects the burning sun of the Equator and his shadow falls upon the regions of perpetual snow ; he alights on the jutting peak of the most lofty mountain and haunts the centre of the most untrodden plain, * * * " No ultima thule,"' is a terra incognita to him. He is known since the day of Noah as a deserter, and there is scarcely a worse-abused scavenger in the present day. Although fulfilling its place in the economy of Nature, it is quite partial to poultry, lambs, rabbits, and the like.

Of its nidification, Morris says it commences about January. Incubation 20 days. Nest composed of the same materials as those used by the preceding species, and all crows. Eggs, 4-7 in number, of a bluish green colour, blotched with stains of darker or brown.




124. Corvus lawrencei, Hume,

Lahore to Yarkand, p. 235 ; id. Str. F. vol. i, p, 205 ; Adam, t. c. p, 385 ; Hume, Nests and Eggs, Ind. B. p, 408; Slot. S. F. 1864, p. 474; Ball. S. F. 1875, p, 207; Murray, Hdbk. Zool., &c, Sind, p. 172; Sharpe, Cat. B. Br. Mus. vol. iii, p, 15,-

The Indian Raven.

Uniform blue-black throughout, with a purplish tinge on the throat and upper breast; feathers of the chin and throat lanceolate ; bill black ; incum­bent bristles in front extend to beyond more than half of the length of the bill, which is much arched ; irides dark brown or grey brown; legs black.

Length.-23.75 to 24.75 inches; wings 16.3 to 17.4, when closed reach to about from o.3 to 0.5 of the end of the tail; bill at front 2.8,

Hab.-Sind, Punjab, N.-W, Provinces, Kutch, Kattiawar, Rajputana, Beloochistan and Afghanistan; found in some numbers in Upper Sind and usually in flocks of from 30 to 50 at the beginning of winter, when a great number are to be seen dead under the trees about Jacobabad and Shikarpoor,






Corvus corax, (Linn.), Jerdon B. Ind. ii, p. 293.
Corvus lawrencii, (Hume); Hume, Rough Draft N. & E. no. 657.

I separated the Punjab Raven under the name of Corvus lawrencei ('Lahore to Yarkand,' p. 83), and I then stated, what I wish now to repeat, that if we are prepared to consider C. corax,C. littoralis, C. thibetanus, and C. japonensis all as one and the same species, then C. lawrencei too must be suppressed; but if any of these are retained as distinct, then so must C. lawrencei be*.

*[I think it impossible to separate the Punjab Raven from the Ravens of Europe and other parts of the world, and I have therefore merged it into C. corax.--ED.]

The Punjab Raven breeds throughout the Punjab (except perhaps in the Dehra Ghazee Khan district), in Bhawulpoor, Bikaner, and the northern portions of Jaipur and Jodhpur, extending rarely as far south as Sambhur. To Sindh it is merely a seasonal visitant, and I could not learn that they breed there, nor have I ever known of one breeding anywhere east of the Jumna. Even in the Delhi Division of the Punjab they breed sparingly, and one must go further north and west to find many nests.

The breeding-season lasts from early in December to quite the end of March; but this varies a little according to season and locality, though the majority of birds always, I think, lay in January.

The nest is generally placed in single trees of no great size, standing in fields or open jungle. The thorny Acacias are often selected, but I have seen them on Sisoo and other trees.

The nest, placed in a stout fork as a rule, is a large, strong, compact, stick structure, very like a Rook's nest at home, and like these is used year after year, whether by the same birds or others of the same species I cannot say. Of course they never breed in company: I never found two of their nests within 100 yards of each other, and, as a rule, they will not be found within a quarter of a mile of each other.

Five is, I think, the regular complement of eggs; very often I have only found four fully incubated eggs, and on two or three occasions six have, I know, been taken in one nest, though I never myself met with so many. I find the following old note of the first nest of this species that I ever took:

"At Hansi (Haryana), in Skinner's Beerh, December 19, 1867, we found our first Raven's nest. It was in a solitary Kikar tree, which originally of no great size had had all but two upright branches lopped away. Between these two branches was a large compact stick nest fully 10 inches deep and 18 inches in diameter, and not more than 20 feet from the ground. It contained five slightly incubated eggs, which the old birds evinced the greatest objection to part with, not only flying at the head of the man who removed them, but some little time after they had been removed similarly attacking the man who ascended the tree to look at the nest. After the eggs were gone, they sat themselves on a small branch above the nest side by side, croaking most ominously, and shaking their heads at each other in the most amusing manner, every now and then alternately descending to the nest and scrutinizing every portion of the cavity with their heads on one side as if to make sure that the eggs were really gone".

Mr. W. Theobald makes the following note of this bird's nidification in the neighborhood of Pind Dadan Khan and Katas in the Salt Range:

"Lay in January and February; eggs, four only; shape, ovato-pyriform; size, 1·7 by 1·3; colour, dirty sap green, blotched with blackish brown; also pale green spotted with greenish brown and neutral; nest of sticks difficult to get at, placed in well-selected trees or holes in cliffs."

I have not verified the fact of their breeding in holes in cliffs, but it is very possible that they do. All I found near Pind Dadan Khan and in the Salt Range were doubtless in trees, but I explored a very limited portion of these hills.

Colonel C. H. T. Marshall, writing from Bhawulpoor on the 17th February, says: "I succeeded yesterday in getting four eggs of the Punjab Raven. The eggs were hard-set and very difficult to clean."

From Sambhur Mr. R. M. Adam tells us: "This Raven is pretty common during the cold weather, but pairs are seen about here throughout the year. They are very fond of attaching themselves to the camps of the numerous parties of Banjaras who visit the lake.

"I obtained a nest at the end of January which contained three eggs, and a fourth was found in the parent bird. The nest was about 15 feet from the ground in a Kaggera tree (Acacia leucophloea) which stood on a bare sandy waste with no other tree within half a mile in any direction."

The eggs of the Punjab bird are, as might be expected, much the same as those of the European Raven. In shape they are moderately broad ovals, a good deal pointed towards the small end, but, as in the Oriole, greatly elongated varieties are very common, and short globular ones almost unknown. The texture of the egg is close and hard, but they usually exhibit little or no gloss. In the colour of the ground, as well as in the colour, extent, and character of the markings, the eggs vary surprisingly. The ground-colour is in some a clear pale greenish blue; in others pale blue; in others a dingy olive; and in others again a pale stone-colour. The markings are blackish brown, sepia and olive-brown, and rather pale inky purple. Some have the markings small, sharply defined, and thinly sprinkled: others are extensively blotched and streakily clouded; others are freckled or smeared over the entire surface, so as to leave but little, if any, of the ground-colour visible. Often several styles of marking and shades of coloring are combined in the same egg. Almost each nest of eggs exhibits some peculiarity, and varieties are endless. With sixty or seventy eggs before one, it is easy to pick out in almost every case all the eggs that belong to the same nest, and this is a peculiarity that I have observed in the eggs of many members of this family. All the eggs out of the same nest usually closely resemble each other, while almost any two eggs out of different nests are markedly dissimilar.

They vary from 1·72 to 2·25 in length, and from 1·2 to 1·37 in width; but the average of seventy-two eggs measured is 1·94 by 1·31.

Mandelli's men found four eggs of the larger Sikkim bird in Native Sikkim, high up towards the snows, where they were shooting Blood-Pheasants.

These eggs are long ovals, considerably pointed towards one end; the shell is strong and firm, and has scarcely any gloss. The ground-colour is pale bluish green, and the eggs are smudged and clouded all over with pale sepia; on the top of the eggs there are a few small spots and streaks of deep brownish black. They were found on the 5th March, and vary in length from 1·83 to 1·96, in breadth from 1·18 to 1·25.




1. Corvus corax.

 

The Raven.

 

Corvus corax, Linn. Syst. Nat. i, p. 155 (1760) ; Blyth, Cat. p. 89; Horsf. & M. Cat. ii, p. 552; Jerd. B. I. ii, p. 203; Blanf. J. A. S. B. xli, pt. ii, p. 68; Sharpe, Cat. B. 31. iii, p. 14; Hume, Cat. no. 657; Oates in Hume's N. & E. 2nd ed. i, p. 1. Corvus thibetanus, Hodgs. A. M. N. H. (2) iii, p. 203 ( 1849) ; Horsf. & M. Cat. ii, p. 553 ; Jerd. B. I. ii, p. 294 ; Stoliczka, J. A. S. B. xxxvii, pt. ii, p. 54; Hume, Cat. no. 658. Corvus lawrencii, Hume, Lah. to Yark. p. 235 (1873) ; id. S. F. i, p. 205; Adam, S. F. i, p. 385 ; Hume, N. E. p. 408; Sharpe, Cat. B. M. iii, p. 15 note; Hume, S. F. vii, p. 63; id. Cat, no. 657 bis; Barnes, Birds Bom. p. 250.

The European Raven, The Tibet Raven, Jerd.; Domkak, Doda, Hind, in the N. W.; Kargh, Candahar.
 

Coloration. Entirely black, glossed with steel-blue, purple, and like ; the throat-hackles long and conspicuous.

Iris brown; bill and legs shining black (Hume Coll.).

The following are the dimensions of the larger race found in the Himalayas: - Length 28 inches; tail 11.5; wing up to 19.3; tarsus 2.7; bill from gape 3.2. The smaller race from the plains measures: - Length about 24; tail 9.5; wing 16.3 to 17.4; tarsus 2.3; bill from gape 2.8.

The Raven of Tibet, Sikhim, Nepal, and the higher portions of the Himalayas is recognizably distinct from the Raven which is found as a permanent resident in Sind, Rajputana, and the Punjab. The Alpine race, a dweller in a cold bracing climate, has developed into an immense bird somewhat larger than any I have been able to pick out from a series of more than 50 Ravens from all parts of the northern hemisphere. The race from the plains of India, on the other hand, a dweller in an enervating tropical atmosphere, has dwindled down to a size which it is hard to match from the same series. Yet between the immense bird of Sikhim and the smallest bird of the plains it is by no means difficult to interpolate others from- Europe and Africa which serve to bridge the difference of size. It therefore seems impossible to separate the Havens of the whole world into two or more species.

If the Ravens of India alone are examined, it is not difficult to assign differential characters to two species. Not only is size sufficient, but the character and shape of the hackles of the throat, which I now figure, would suffice to diagnose them. As the matter stands, however, I unite them into one species, although I do so with considerable hesitation.

Distribution. The Raven is found throughout the Himalayas at altitudes generally of above 14,000 feet. It does not appear to be found below this level till the plains of the north-west are reached. Here a smaller and dull-coloured race occurs. This race is found throughout Sind, the Punjab, Bahawalpur, Bickaneer, the northern portions of Jodhpore and Jeypore, extending as far as Sambhar, where it appears to be common. In some portions of the above area it is said to be migratory and a winter visitor, but in the greater portion of the tract it remains to breed.

The Raven is found in nearly every part of the northern hemisphere.

Habits &c. The Raven of the Himalayas and the Raven of Europe are shy, wary birds, seldom approaching civilized surroundings. The Raven of. the North-west of India, on the other hand, appears to have all the habits of the Common Crow, attending camps and villages and going about without fear, but with the usual wariness of his tribe. Hume has noticed how a large number of Ravens die annually in the autumn on their first arrival in Sind from no apparent cause. Blanford informs me that the Sind Raven utters a most peculiar bell-like note besides the usual guttural cry.

The Raven of the North-west breeds from December to March. It constructs a large nest of sticks near the top of a tree standing in a field or in open jungle. The eggs are usually five in number and are greenish or pale blue, marked with blackish brown, olive, and pale purple. They measure 1.94 by 1.31.

Mandelli obtained the nest of the Sikhim bird high up towards the snows, containing four eggs. The date on which the nest was found is not stated.





(1) Corvus corax laurencei.

The Punjab Raven.

Corvus laurencei Hume, Lah. to Yark., p. 235 (1873) (Punjab). Corvus corax.   Blanf. & Oates, i, p. 14 (1889).

Vernacular names. The European Raven; Domkak, Doda (Hind, in the N.W.); Kargh (Candahar).

Description. Entirely black, glossed with steel-blue, purple and lilac; the throat-hackles short and not very conspicuous.

Colours of soft parts. Iris brown ; bill and legs shining black.

Measurements. Length from about 600 to 620 mm.; wing from 400 to 440 mm.; tail about 240 mm.; tarsus about 60 mm.; culmen about 64 mm. to 75 mm.

Distribution. Punjab, Bombay, United Provinces and N.W. Provinces, and a rare straggler into Kashmir and Central India. It occurs also in Sind, but in the N.E. of that province the Brown-necked Raven takes its place.
Outside of India the Punjab Raven is found through Baluchistan, S. Persia, Mesopotamia, Southern Asia Minor and Northern Palestine. It is not easy to separate the breeding ranges of ruficollis and laurencei, but the former appears to be essentially a bird of deserts and bare hills whilst the Punjab Raven is more a bird of wooded country, though both are great wanderers and overlap one another constantly in their non-breeding haunts.

Nidification. This Raven makes a large nest of sticks, sometimes lined with a little wool, leaves or smaller, softer twigs and places it near the top of a tree either in the open or in thin forest. The eggs number from four to six, generally four or five and are a pale blue-green marked with deep brown and with underlying marks of pale grey and neutral tint, The markings are usually thickly distributed over the whole surface but are sometimes bolder and blacker and more sparse, making the eggs very handsome in appearance. They are typically rather long ovals. They average about 50.7x33.6 mm." The breeding season is from the end of December to early March.

Habits. The Punjab Raven is a very bold, confiding bird and has all the habits of the Common Crow, attending camps and villages and going about without fear but with the wariness of his tribe.  Hume has noticed how a large number of Ravens die annually in the autumn on their first arrival in Sind from no apparent cause. This form of Raven will not be found far from trees in the breeding season, nor does it haunt hills and mountains of any great elevation, though it has been found at about 6,000 feet in the Simla Hills by Mr. P. Dodsworth.




(2) Corvus corax tibetanus.

The Tibet Raven.

Corvus tibetanus Hodgs., Ann. Mag. N. H., (2) iii, p. 203 (1849) (Tibet;.

Corvus corax.   Blanf. & Oates, i, p. 14.

Vernacular names. The Tibet Raven, Jerd.; Neka-wak (Tibetan).

Description. A much bigger, more powerful bird than the Punjab Raven, with a bigger bill and the lanceolate hackles of the throat much longer and more pointed than in that bird.

Measurements. Wing from about 480 to 530 mm., nearly always between 490 and 510 mm. Culmen about 80 mm. and running up to 85 mm.

Distribution. The Himalayas from Kashmir to Eastern Tibet, including Sikkim, Bhutan and the hills north of the Brahmaputra in Assam.

Nidification. The breeding season of this fine Raven appears to be from early March to the middle of April and the eggs are generally laid whilst the whole country is still under snow. It appears to nest both in cliffs and in stunted trees and is not un­common on the great Gyantse Plateau at 12,000 to 14,000 feet, nesting on the willows and thorn-trees. Mandelli also took its nest in Sikkim. The eggs number three to five in a clutch and taken as a series are very different from those of either laurencei or ruficollis. hi general colour they are very dull, brown eggs; the ground-colour is much less blue or green-blue and the markings are more numerous, yet smaller and less bold in character.
Twenty eggs average 49.0 x 35.6 mm. A broader, bigger egg than that laid by either of our other Indian Ravens, though we have but few to judge from.

Habits. The Tibet Raven is a bird of lofty regions, being met with up to 18,000 feet in the summer and seldom below 9,000 feet even in mid-winter. Its note is said to be a harsher, deeper croak than that of the Punjab Raven, and over most of its range it is a much shyer, wilder bird, though it is said to haunt the vicinity of villages in Tibet. It was also reported as common all along the route taken by the Military Expedition to Lhassa, frequenting the camps, feeding on the animals that died on the march and acting as regular scavengers.




Corvus corax Linn.

 

(Corvus corax Linn., Syst. Nat., 10th ed., vol. i, p. 105, Jan. 1758: Sweden, Europe.)





Corvus corax laurencei Hume.

 

Corvus laurencei Hume, Lahore to Yarkand, p. 235, 1873: Punjab.





Corvus corax tibetanus Hodgs.

 

Corvus tibetanus Hodgs., Ann. Mag. Nat. Hist., ser. 2, vol. iii, p. 203, March 1849: Tibet.





P. 23.

 

(2) Corvus corax tibetanus.

The Tibetan Raven.

Meinertzhagen (Nov. Zool., vol. xxxiii, p. 98, 1826) unites under one name the Tibetan Raven with those from Greenland, Iceland and North-East Asia. I am not satisfied that they are identical, the deep green sheen of the Himalayan and Tibetan race alone sufficing to distinguish it from the more Northern birds.





THE  RAVEN
CORVUS CORAX Linnaeus

Description:-
Length 24 inches.   Sexes alike.   Entirely black, glossed with steel-blue, purple and lilac. Iris dark brown ; bill and legs black.
The feathers of the throat are prolonged into conspicuous hackles.

Field Identification:-
Plains of North-western India. Distinguished from all other Crows by the large size, complete blackness, the throat hackles, and the distinctive call-note. Only likely to be confused with the Jungle Crow, but both species do not usually occur in the same locality.

Distribution:-
The Raven is found in almost every part of the Northern Hemisphere, in Europe, Northern Africa, Asia, and North America, and is divided into several races distinguished by size and the shape of the bill. We are only concerned with one race, C. c, subcorax which is the resident bird of Western Asia, Turkestan, Baluchistan, and North-western India, though it appears to some extent to be locally migratory. In India it is found in the Punjab, North-west Frontier Province, Sind, and the desert portions of Western Rajputana and occasionally in British India. No Raven occurs in the Himalayas proper until the Tibetan tracts of their northern face are reached, and there in the barren wastes above 10,000 feet is found the so-called Tibetan Raven (C. c, tihetanus), a   huge bird, perhaps identical with the Greenland form.

Habits etc:-

In North-western India the Raven is a very abundant Species in the drier and more barren portions of the plains and about the low rocky hill ranges which crop up here and there. In the irrigated and better cultivated tracts it is scarcer, as also in the more thickly wooded districts.

Although while nesting it prefers solitude, at other times it is distinctly social, and fifteen or twenty birds may often be seen together on the outskirts of villages, towns, and camps, marching sedately about the ground, turning over and examining the refuse of man. For in India the Raven is a common scavenger, bold and dissolute as any Crow; though it retains when need arises all the wariness that in England is associated with a scarce and shy bird that avoids the haunts of man. It is particularly common about cantonment stations.

The food is very varied ; in addition to the scraps collected in the course of its scavenging the Raven does a certain amount of damage to crops, for instance cutting off and carrying away whole heads of millet, and a pair are generally found with the Vultures at every carcass.

The ordinary call-note is a frequently uttered deep pruk, pruk. The flight is strong and straight, and the massive head and beak project conspicuously in advance of the wings. The birds seem to pair for life, though many pairs collect together where food is plentiful. Like the other Crows the Ravens roost in companies, often fifty or sixty together, flighting to the selected spot towards the fall of dusk, flying fast and moderately low over the ground.

The breeding season lasts from December to March, though most eggs will be found in January and February.

The nest is a large, stout structure of sticks with the cup thickly lined with rags, wool, hair, and similar rubbish. It is placed either in the fork of a large tree, often close to a well or house, or on the ledges of rock and clay cliffs. The birds often exhibit a tendency to attack the climber who goes up to secure their eggs.

The clutch varies from four to six eggs. The egg is a moderately broad oval, considerably pointed towards the smaller end ; the shell is close and firm, with only a slight gloss. The ground-colour varies from greenish-blue to dingy olive or pale Stone-colour.   The markings are blackish-brown, sepia, olive-brown, and pale inky-purple, distributed in spots, speckles, blotches, and Streaky clouds, the eggs in one clutch usually being all of one type, though there is much variety between different clutches. In size the eggs average about I.94 by 1-31 inches.




Museum Collections


Number of Museum Specimen Records Found : 15 for Corvus corax

No. Museum Species Collection Deatils Collector Date of Collection Record Locality GBIF Portal Link
1Museum of Comparative Zoology, Harvard UniversityCorvus corax subcoraxMCZ BIRDS 25262Carleton, M. M.SpecimenPlains near Amballa India Asia Southern Asia Link
2Museum of Comparative Zoology, Harvard UniversityCorvus corax subcoraxMCZ BIRDS 25261Carleton, M. M.SpecimenPlains near Amballa India Asia Southern Asia Link
3National Museum of Natural HistoryCorvus corax tibetanusUSNM Vertebrate Zoology; Birds 126858.4415202W. Abbott1891-11-22 00:00:00.0SpecimenShigar Valley Baltistan Northern Areas Pakistan Southern Asia Link
4National Museum of Natural HistoryCorvus corax tibetanusUSNM Vertebrate Zoology; Birds 126859.4415203W. Abbott1891-11-22 00:00:00.0SpecimenShigar Valley Baltistan Northern Areas Pakistan Southern Asia Link
5National Museum of Natural HistoryCorvus corax tibetanusUSNM Vertebrate Zoology; Birds 181723.4415206W. Abbott1912-09-22 00:00:00.0SpecimenBasha Valley Baltistan Northern Areas Pakistan Southern Asia Link
6Museum of Comparative Zoology, Harvard UniversityCorvus corax subcoraxMCZ BIRDS 152159Koelz, W.1930-07-24 00:00:00.0SpecimenKaksar Lahul and Spiti India Asia Southern Asia Link
7Museum of Comparative Zoology, Harvard UniversityCorvus corax subcoraxMCZ BIRDS 152160Koelz, W.1930-09-28 00:00:00.0SpecimenRothang Pass Lahul and Spiti India Asia Southern Asia Link
8Museum of Comparative Zoology, Harvard UniversityCorvus corax subcoraxMCZ BIRDS 152161Koelz, W.1931-01-31 00:00:00.0Specimen Sirsa India Asia Southern Asia Link
9University of Michigan Museum of ZoologyCorvus corax subcoraxUMMZ Bird 78020Koelz, Walter N1933-01-21 00:00:00.0SpecimenSirsa Hissar [Sirsa] Punjab [Haryana] India Southern Asia Link
10University of Michigan Museum of ZoologyCorvus corax subcoraxUMMZ Bird 78018Koelz, Walter N1933-01-23 00:00:00.0SpecimenSirsa Hissar [Sirsa] Punjab [Haryana] India Southern Asia Link
11University of Michigan Museum of ZoologyCorvus corax subcoraxUMMZ Bird 78019Koelz, Walter N1933-01-26 00:00:00.0SpecimenSirsa Hissar [Sirsa] Punjab [Haryana] India Southern Asia Link
12University of Michigan Museum of ZoologyCorvus corax tibetanusUMMZ Bird 78021Koelz, Walter N1933-07-01 00:00:00.0SpecimenRotang Pass Lahul [and Spiti] Himachal Pradesh India Southern Asia Link
13University of Michigan Museum of ZoologyCorvus corax tibetanusUMMZ Bird 78022Koelz, Walter N1933-07-18 00:00:00.0SpecimenZankskar, Mune Kashmir India Southern Asia Link
14University of Michigan Museum of ZoologyCorvus corax tibetanusUMMZ Bird 78023Koelz, Walter N1933-10-10 00:00:00.0SpecimenKunawar, Hang La Rampur-Bushahr India Southern Asia Link
15Michigan State University MuseumCorvus coraxMSU OR OR.4098Julian P. Donahue1961-10-02 00:00:00.0Specimen26 mi. NE Ajmer Rajasthan State India Southern Asia Link

Biodiversity occurrence data provided by: (Accessed through GBIF Data Portal, 2009-08-06)


Data Providers
  • Michigan State University Museum ( 1 Records )

  • Museum of Comparative Zoology, Harvard University ( 5 Records )

  • National Museum of Natural History ( 3 Records )

  • University of Michigan Museum of Zoology ( 6 Records )


Sound/Call


47 calls found for Corvus corax



Remarks: Ssp: corax.
Call Type: call (C)


Remarks: Ssp: sinuatus.
Call Type: Call (B)


Remarks:
Call Type: call (A)


Remarks: Adult Raven flying a circle over its nest-site uttering this barely audible sound including the klick sound after the strange whistling. Recording was edited a little bit for noise reduction. In the beginning the wing sound of the bird is heard and toward
Call Type: song (B)


Remarks: Ssp: corax.
Call Type: calls in flight (C)


Remarks: Ssp: sinuatus.
Call Type: Call (B)


Remarks:
Call Type: Call (A)


Remarks: Given in flight I think very characteristic - exclusively used for chase of Golden Eagles, White-tailed and Osprey, rarely for Goshawk and Sparrowhawk, here for White-tailed by the Elk killed by Wolves
Call Type: call (on White-tailed eagle) (B)


Remarks: Ssp: corax. Raven chasing away a Buzzard near its nesting site. I initially thought the Raven was making the soft croaking sounds too but later learned, as I watched 2 Buzzards displaying, that the Buzzard was making those particular sounds.
Call Type: Alarm calls (B)


Remarks: One from the calls given by birds following the pack of wolves, and trying do not loss them (waiting for kills) - I think characteristic
Call Type: call (on wolves) (A)


Remarks: adult raven in front of breeding rock calling, Last two call possibly in reaction to a passing Peregrine (Falco peregrinus)
Call Type: Calls (A)


Remarks:
Call Type: Calls (A)


Remarks:
Call Type: call (no score)


Remarks: flying around nest
Call Type: flight call (no score)


Remarks: adult raven flying in towards nest site calling then perched giving different calls
Call Type: Calls (B)


Remarks: Ssp: sinuatus. Four birds circling overhead
Call Type: Call (C)


Remarks: adult raven in front of breeding rock sitting in a tree, calling, then flying in wide circles over area givin different calls
Call Type: Calls (B)


Remarks:
Call Type: ? (D)


Remarks:
Call Type: song (B)


Remarks:
Call Type: song (no score)


Remarks:
Call Type: calls (C)


Remarks:
Call Type: Call (A)


Remarks:
Call Type: call in flight (B)


Remarks:
Call Type: Call (A)


Remarks: 1 pair
Call Type: Wingsound and call (B)


Remarks: Ssp: clarionensis. interval shortened; GPS 23į 39.032í 109į 55.405í
Call Type: flight calls (B)


Remarks: Bird sitting on the ground in a meadow, probably reacting on a soaring Aquila pomarina
Call Type: call (B)


Remarks: Ref. tape B 514-527
Call Type: calls (B)


Remarks: Ssp: tingitanus.
Call Type: calls (B)


Remarks:
Call Type: calls in flight and heavy wing beats (A)


Remarks: Ssp: tingitanus.
Call Type: calls (A)


Remarks: call and call given in acrobatic flight turning on beck Recording (not its ID) has been discussed. See the forum.
Call Type: call (call and acrobatic call) (A)


Remarks:
Call Type: gronk (B)


Remarks: bird sitting in snag, then flying
Call Type: calls (B)


Remarks: Ssp: corax.
Call Type: calls in flight (C)


Remarks: from a bird perched on a snag
Call Type: calls (A)


Remarks:
Call Type: calls (A)


Remarks:
Call Type: calls in flight (A)


Remarks:
Call Type: flight calls (A)


Remarks: Ssp: clarionensis. much wind roar in tree, calling to other distant Ravens; GPS 23į 39.032í 109į 55.405í
Call Type: calls (no score)


Remarks:
Call Type: calls (A)


Remarks:
Call Type: Call (no score)


Remarks:
Call Type: Call (no score)


Remarks: Probable juvenile
Call Type: Call (A)


Remarks: call in search for wounded kills by hunters
Call Type: call (B)


Remarks: family group protecting nest from predating Cooper's Hawk
Call Type: calls (A)


Remarks:
Call Type: Call (B)

The Bird Calls are embedded through xeno-canto.org See Terms of Use xeno-canto.org



Cite this website along with its URL as:
Anonymous. 2014 Corvus corax - Linnaeus, 1758 (Common Raven ) in Deomurari, A.N. (Compiler), 2010. AVIS-IBIS (Avian Information System - Indian BioDiversity Information System) v. 1.0. Foundation For Ecological Security, India retrieved on 08/27/2014
send to delicioussend to diggsend to googlesend to yahoosend to slashdotsend to technoratisend to diggsend to ask.comsend to blinklistsend to redditsend to feedmelinkssend to rawsugarsend to netvouzsend to rojosend to shadowssend to gabbrsend to dzonesend to newsvinesend to ma.gnolia.comsend to ma.gnolia.comsend to squidoosend to spurlsend to blinkbitssend to blogmarkssend to bloglinessend to co.mmentssend to scuttlesend to bookmark.it

Random Pictures

Plumbeous Redstart (Rhyacornis fuliginosa) Plumbeous Redstart (Rhyacornis fuliginosa)
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites